top of page

Yağmur suyu hasadı uygulamaları



Tarım

Beş Karayip ülkesine yapılan misyonlar, daha sonra kullanılmak üzere yağmur suyu fazlasının yakalanmasının ve depolanmasının, toprak veya su kıtlığı nedeniyle yılın hasatının bir kısmını veya tamamını kaybetme riskini önemli ölçüde azaltabileceğini göstermiştir. Ayrıca, yüksek yağış mevsimlerinde sel ve toprak erozyonu ile ilgili riskler azalacaktır. Küçük çiftçiler, özellikle yamaçlarda tarım yapanlar, yağmur suyunun toplanmasından en fazla yararlanabilir çünkü akıntıyı yakalayabilir ve toprak erozyonunun etkilerini azaltabilirler.[44]

Birçok ülke, özellikle kurak ortamdakiler, yağmur suyu hasadını ucuz ve güvenilir bir temiz su kaynağı olarak kullanırlar.[45] Kurak ortamlarda sulamayıartırmak için, yağmur suyunun tepelerden ve yamaçlardan akmasını engellemek ve yakalamak için topraktan sırtlar yapılır. Düşük yağış dönemlerinde bile, bitkilerin yetişmesi için yeterli su toplanır.[46] Çatılardan ve barajlardan su toplanabilir ve ayrıca büyük miktarlarda yağmur suyu depolamak için havuzlar inşa edilebilir, böylece çok az yağışın olduğu günlerde bile bitkileri sulamak için yeterli miktarda su bulunur.





Evsel kullanım

  • Çin, Arjantin ve Brezilya'da çatıdan yağmur suyu hasadı, içme suyu, kullanım suyu, hayvancılık, küçük sulama ve yeraltı suyu seviyelerinin yenilenmesi için kullanılır. Çin'deki Gansu eyaleti ve yarı kuzeydoğu Brezilya, devam eden en büyük çatı yağmur suyu hasat projelerine sahiptir.

  • Tayland kırsal nüfusunun yaklaşık % 40'ı yağmur suyu hasadı kullanmaktadır.[23] Yağmur suyu hasadı, 1980'lerde hükümet tarafından yoğun bir şekilde desteklendi. 1990'larda, toplama tankları için devlet fonları tükendiğinde, özel sektör devreye girdi ve özel hanelere çoğu hala kullanılmaya devam eden birkaç milyon tank tedarik etti.[24] Bu, dünya çapında kendi kendine su temin etmenin en büyük örneklerinden biridir.

  • Santa Fe, New Mexico'da inşa edilen yeni evler için yağmur suyu toplama zorunludur.[47]

  • Teksas, yağmur suyu toplama ekipmanı alımı için satış vergisi muafiyeti sunar.[48]

  • Hem Teksas hem de Ohio, yağmur suyu hasadı içilebilir amaçlar için bile kullanılmasına izin verir.[29]

  • Oklahoma, yağmur suyu için pilot projeleri teşvik etmek ve diğer su tasarrufu teknikleri ile beraber yağmur suyu ve gri su kullanılmasını sağlamak amacıyla 2012'de, "2060 için Su" Yasasını geçti.

  • Birleşik Krallık'ta, yağmur suyu depoları genellikle hane bahçelerinde ve kentsel bahçelerde yağmur suyunu toplamak için bulunur; bu daha sonra bahçeyi sulamak için kullanılır.



Endüstri

Frankfurt Havalimanı, Almanya'daki en büyük yağmur suyu toplama sistemine sahiptir. Bu sistem, 26.800 metrekarelik alana sahip yeni terminalin çatılarından su toplamaktadır. Su, havaalanının bodrumunda 100 metreküp depolama kapasitesi olan altı tankta toplanmaktadır. Su, tuvalet temizleme, bitkileri sulamak ve klima sistemini temizlemek için kullanılır.[49]

Tesisin sürdürülebilirliğini artırmak için Velodrome'da - Londra Olimpik Parkı - yağmur suyu toplanması benimsendi. Parkın içilebilir su talebinde % 73'lük bir düşüş olduğu tahmin edilmektedir. Buna rağmen, sürdürülebilirliği artırmak için, yağmur suyunun toplanmasında, parkurun karasu geri dönüşüm programına kıyasla, finansal kaynakların daha az verimli bir şekilde kullanıldığı kabul edildi.[50]

Kalite

Yağmur suyunun itinalı bir şekilde analiz edilmesi ve güvenliğine uygun bir şekilde kullanılması gerekebilir. Örneğin Gansu eyaletinde, toplanan yağmur suyunun parabolik güneş ocaklarında içmeden önce kaynatılmasıyla güneş enerjili su dezenfeksiyonu kullanılır.[51] Bu "uygun teknoloji" olarak adlandırılan yöntemler, depolanan yağmur suyunun içilebilmesi maksadıyla arıtılması için düşük maliyetli dezenfeksiyon seçenekleri sunar.

Yağmur suyu, çoğu zaman yeraltı suyundan veya nehirlerden veya göllerden gelen sudan daha iyi, temiz bir su kaynağı olsa da, toplama ve depolama işleminden sonra geriye genellikle kirli ve içilmez su kalır.[52] Çatılardan toplanan yağmur suyu, insan, hayvan ve kuş dışkısı, yosun ve likenler, rüzgar esintisi tozu, kentsel kirlilikten kaynaklanan parçacıklar, böcek ilaçları ve denizdeki (Ca, Mg, Na, K, Cl, SO4) ve çözünmüş gazlardaki (CO2, NOx, SOx) inorganik iyonları içerebilir. Avrupa'da yağmur suyunda, en yüksek konsantrasyonların kuraklıktan hemen sonraki ilk yağmurda ortaya çıktığı yüksek pestisit seviyeleri bulunmuştur; Bu ve diğer kirletici maddelerin konsantrasyonu, suyun ilk akışını atıklara yönlendirerek önemli ölçüde azaltılır. Artırılmış su kalitesi, suyu yüzeyden alma mekanizması ve serinin sonundaki suyun alındığı bir dizi tank kullanılarak da elde edilebilir. Ön filtreleme, sistemi sağlıklı tutmak ve tanka giren suyun büyük tortular içermediğinden emin olmak için endüstride kullanılan yaygın bir uygulamadır.

Kavramsal olarak, bir su tedarik sisteminde su kalitesi son kullanımla uyumlu olmalıdır. Bununla birlikte, gelişmiş dünyanın çoğunda, tüm son kullanımlar için yüksek kaliteli içme suyu kullanılmaktadır. Bu yaklaşım para ve enerjiyi boşa harcar ve çevreye gereksiz etkileri olur. Tuvalet temizleme, sulama ve çamaşır yıkama gibi içilemez su kullanımları için ön filtreleme önlemlerinden geçen yağmur suyunun sağlanması, sürdürülebilir bir su yönetimi stratejisinin önemli bir parçası olabilir.

150 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page