top of page

Su Kıtlığı

Güncelleme tarihi: 23 Eyl 2023

Su; dünyamız için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Sadece biz insanlar için değil, dünyamızdaki tüm canlıların ihtiyacı olan su, sürekli bir ihtiyaçtır. Dünya yüzeyinin büyük bir çoğunluğu su ile kaplı olmasına rağmen, kullanılabilir tatlı su kaynaklarımız %2,5’ini oluşturur ve bunun da %70’i buzla kaplıdır. Dolayısıyla ulaşılabilir durumda olan tatlı sular aslında tahmin ettiğimiz kadar fazla değildir. Üstelik tatlı ve tuzlu sular aynı zamanda birçok canlıya da ev sahipliği yapmaktadır. Bununla birlikte su kaynakları dünyanın her yerine eşit bir biçimde dağılmamıştır. Dolayısıyla pek çok ülke su konusunda sıkıntılar yaşayabilmektedir.



SU KITLIĞI NEDİR?

Çevre ve su kirliliği, insan faktörlü küresel ısınma, artan dünya nüfusu, bilinçsiz su tüketimi sebeplerden suyun tüketelemeyecek hale gelişi ya da ihtiyaçları karşılayamayacak seviyede azalması su kıtlığı olarak adlandırılmaktadır. Özellikle son yıllarda birçok uzmanında dile getirdiği su kıtlığı, devletlerin birincil önlemlerinden biri haline gelmektedir. Gelecek yıllar için tehlike çanlarının çaldığı su miktarları, önlem alınmazsa milyonlarca insanın hayatını tehlikeye atabilecek boyutlara gelebilmektedir. Sadece insanlar için değil tatlı sularda yaşayan ve doğal dengenin devamlılığı sağlayan diğer canlılar içinde su kıtlığı tehlike arz etmektedir. Su, hayatın devamlılığı için elzemdir.



SU KITLIĞI NASIL ÖNLENİR?

Su kıtlığı, önlemlerle kontrol altına alınması gereken bir tehlike durumundadır. Bunun için dayanışma içerisinde toplumun her kesiminden gerçekleşecek önlemlerle çözülmelidir. Su kıtlığını önlemek için yapılması gerekenlerden bazı en önemlilerini aşağıda sıraladık:

  • Devletlerin ve hükümetlerin su merkezli politikalar yürütmesi.

  • Var olan kaynakların keşfi, korunması ve kontrollü kullanımı.

  • Alternatif enerji kaynaklarının çoğaltılarak su tüketiminin azaltılması.

  • Alternatif su kaynaklarının tüketilmesini sağlamak amacıyla projeler, teknolojiler ve yatırımlar gerçekleştirmek ve bunların yürürlülüğünü sağlamak.

  • Su kirliliğini ve gereksiz tüketimi azaltmak. Bunlar için kamu spotları ile toplumu bilinçlendirmek.

  • Su sızıntılarına karşı düzenli bakımların arttırılması.

  • Daha ekonomik yöntemlerle deniz suyu ve atık suyun arıtılmasının sağlanması.

  • Evlerde kullanılabilecek bazı aletlerle su tüketimini azaltmak. Bunlardan en meşhuru perlatörlerdir. Perlatörler arasında da özellikle bio özelliği olanları tercih etmek hem su tüketiminde tasarruf sağlarken hem de doğayı korumanıza da yardımcı olacaktır. Delifer Enerji'nin Bio Perlatörleri bu iki özelliği de içinde barındıran bir üründür. Üstelik dünyada perlatör alanında bio plastik ham maddeli tek ürün olma özelliğini içinde barındıran bu ürün, 1 dakikada 2,4 litre su tüketimi sağlar ve böylece 1 yılda 350-400 ton su tasarrufu yapmanıza yardımcı olur. Doğada kompost olabilen, kansorejen madde bulundurmayışı ve minumum toksik madde özelliğiyle de sağlık için olumsuz bir etken oluşturmaz. Kullanımı için 2 yıl garantisinin bulunması da yine tercih edilme sebeplerinden olan bir üründür. Evlerde su tasarrufu sağlayarak su kıtlığını önlemeyi azaltacak tedbirler için bu ürünler özellikle değerlidir.

  • Daha bilinçli toplum ve suya verilecek önemin arttırılması da su kıtlığını önleyecek tedbirler arasında yer almalıdır.



481 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page