top of page

Su Kaynaklarının Korunması

Güncelleme tarihi: 23 Eyl 2023


Dünya üzerinde canlılığın devamını sağlayan doğal kaynaklardan biri olan su, vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. İnsanoğlu susuz yalnızca 3 gün hayatta kalabilmektedir. Bununla birlikte sadece insanlar değil, dünya üzerindeki diğer canlılar ve bitkilerinde su ihtiyacı hayatidir.Bununla birlikte tüketilebilir ve ulaşılabilir su kaynakları dünyadaki tüm kaynakların % 3’üne denk gelmektedir. Öte yandan bu miktarın büyük kısmının da buzullarda olup ulaşımı zordur. Nüfus artışı, doğal hayatın dengesinin insan sebepli bozulması ve yoğun çevre kirliliği su kaynaklarına zarar vermektedir. Var olan kaynakların hızla tükenmesine sebep olan bilinçsiz tüketim ve tasarruf yapılmaması da yine su kaynaklarımıza zarar veren durumlardır.



SU KAYNAKLARI TÜKENİYOR!

Buzullar, denizler, okyanuslar, akarsular, göller,yeraltı suları, kaplıca ve maden suları yeryüzündeki su kaynaklarını oluşturur. Bunların %97’si tuzlu su ve %3 ‘ü tatlı su olup,tatlı suyun da %70 e yakını buzullarda olup %30 ‘u yer altından ulaşılabilir durumdadır. Hızlı nüfus artışı ile beraber bilinçsiz tüketim var olan su kaynaklarımızın dağılımını olumsuz etkilemeye başlamıştır. Nüfusun yaklaşık %20’si temiz suya ulaşımda ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Yenilenebilir kaynakların azalması, bilinçsiz su tüketimi ve hızlı nüfus artışı ile suya ulaşımın güçleşmesi su kıtlığına sebep olmaktadır. Bununla birlikte yeryüzünün hızla ısınması ve kuraklığın artarak daha hızlı canlıların hayatına etki etmeye başlaması da bir yandan da suya ihtiyacı arttırmaktadır. Kaynak ve ihtiyaç arasındaki bu dengesizlik günümüzde pek çok ülke ve bölge için ciddi sağlık, ekonomik ve sosyal hayat sorunlarına sebep olmakta ve canlıların varlığını sürdürebilmesi için risk teşkil etmektedir.



SU KAYNAKLARINI KORUMANIN YOLLARI

Su kaynaklarını korumak için yapılması gerekenler hem devletlerin alması gereken önlemler hem de bireysel olarak alınması gereken önlemler olarak söyleyebiliriz. Bunlardan bazılarını sıralayacak olursak:

  • Su kaynaklarının önemine yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır.

  • Su kaynaklarının verimli bir şekilde korunması sağlanmalı.

  • Su kaynaklarının tasarruflu kullanılması için bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı.

  • Bireyler Su Ayak İzi hesaplamaları yaparak bunu azaltma yolunu tercih etmeleri gerekir.

  • Daha az su tüketimi hedeflenmelidir.

  • Su kaynaklarının kirletilmesinin önüne geçilmelidir.

  • Evlerde alınabilecek su tasarrufu yöntemleri araştırılmalı, teknolojiden faydalanarak daha bilinçli su tüketimine geçilmelidir. (Delifer Enerji Su Tasarruf Ürünleri)

Genel manada ifade edebileceğimiz bu önlemler, su kaynaklarımızın korunması için temel yollardan sayılabilir.



2.495 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page